Undersökning av det nya svenska musikundret i Dagens Nyheter

- När man anlitar svenska låtskrivare vet man vad man får, säger Ulla Sjöström, grundare av Musikmakarna.

Dagens Nyheter undersökte det nya svenska musikmiraklet i artikeln "Därför är Sverige fortfarande i världsklass på att producera hittar" och uppgav att svenska låtskrivare länge har haft en hög status internationellt. År efter år har Sverige fortsatt att ligga i framkant när det gäller musikexport.

Enligt rapporten ”Sustaining Sweden’s Music Export Success”, framtagen av Export Music Sweden, är Sverige ett av de enda tre länderna i världen med större andel musikexport än musikimport. Sveriges export / importkvot är större än Storbritannien (Prs) och överträffas endast av USA (ASCAP och BMI).

- Sverige är ett så litet land. Om vi vill fortsätta växa måste vi ut internationellt, och där är konkurrensen enorm. Ska svenska låtskrivare lyckas är det nödvändigt att de samarbetar och bygger nätverk. Något man får automatiskt om man går en utbildning, säger Ulla. 

 

På listan av de top 10 mest framgångsrika låtskrivarna i Sverige 2020 är alla män. Ska Sverige fortsätta vara i världstoppen för musikexport ser vi på Musikmakarna ett stort behov att utveckla branschen på jämställdhetsområdet. Detta är något som Musikmakarna jobbar för att förändra och jämställdheten i musikbranschen är en hjärtefråga för Ulla Sjöström;

 

- Vi ligger redan långt fram om man jämför med andra länder. Men jag tror att om vi lyckas få ut ännu fler kvinnliga låtskrivare i världen så kommer det ge oss ytterligare spets. Tänk om vi kunde presentera en hel våg av kvinnor som skriver hittar för topplistorna. Vilken nyfikenhet det skulle väcka på Sverige internationellt!

Läs hela artikeln här.

Service office: 
0660 - 10560
Email: 
info@musikmakarna.se